Under valnötsträdet


Mycket har diskuterats runt mitt matbord den här helgen, har haft trevligt sällskap av Kina och Malin lördagkväll. Som jag kommer att sakna dem(plus alla fina människor i K10) när de lämnar skolan till sommaren. Vi gjorde god mat och drack rött.
En bok jag är väldigt glad för att jag fått är Under valnötsträdet, jättefina recept!

Chilikyckling

1msk olivolja till ungsformen
6 stora potatisar
10sharlottenlökar, 6 vitlöksklyftor
4 kycklingfileér
3msk olivolja, 1msk smör
piripiri
200gr chorizo
timjan och rosmarin
2dl torrt vittvin eller buljong
Förkoka potatisen, halvera löken och lägg hela vitlöksklyftor i ugnsformen, tillsammans med kyckling (förstek) och chorizo. In med allt i ugnen 15-20 min 225°
I söndags eftermiddag fick jag sällskap av Alicja och Maja för att äta upp resterna av lördagsmiddagen.
Chokladtårta med valnötter.
Eftersom grädden tog slut och jag är sjukling( och inte orkar gå utanför dörren) rörde jag ihop kesella med vaniljsocker, och serverade till. Lite syrlighet måste det vara till en sådan mastig sak som denna.
200g valnötskärnor/hasselnötter
250g smör
200g mörk choklad
4 ägg delade i gula och vita
2½dl socker
(1msk)konjak
1dl vetemjöl
Hacka nötterna och lägg dem i botten av en smord form. Smält smöret och bryt chokladen och lägg i det smälta smöret. ta bort kastrullen från plattan när smöret är smält. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa gulor, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ner den smälta chokladen och smöret. Tillsätt mjölet och rör om. Vänd ner äggvitorna med försiktiga rörelser. Grädda kakan i 175 ° i 10min, dra sedan ner värmen till 150° i ytterligare 45min. Låt kakan svalna.
Chokladglasyr:
200g smör
1dl vispgrädde
3/4 socker
75g rumsvarmt smör
Koka grädden och sockret. Smält ner chokladen, ta bort från plattan!Smält ner smöret i små bitar åt gången. Bred över kakan, låt stå ca 3h eller tills glasyren stelnat.
Musik

I jakt på spinningmusik hittade jag också massa fin musik bl.a Sono, Zap mama, Calvin Harris och 80-tals bandet Journey som ger minnen från Val dÌsere.

Choklad-kaffe-semla

Detta måste bara prövas på!Det bästa av 3 världar choklad, mandelmassa och Semla!Från recept.nu

Idag har jag varit sjuk, men jag har fått tid till att göra saker som har lagt sig på hög som diskberget lutande tornet i Pisa, sortera bort papper och rensa det sista av packningen från Val dÍsere!
Antal portioner: 12
Färdigt på: 1 tim 55 min
Ingredienser

Till 12 semlor:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg till
pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring

 

Gör så här

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.

2. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.

3. Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.

5. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.

6. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.

7. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.

8. Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.

En kort samman fattning av Val dÍsere. Inför bussresan, laddade vi upp med dubbla, kanske trippla portioner på Olsson skafferi i Helsingborg, där Alicjas söta mamma jobbar som kock och såg till att vi hade matkoma på bussen ner.

Vi träffade massor med intressanta människor minst sagt: Peter, 4 norrlänningar från Boden, Petter, och vår instruktör Blandine.


Paj och hockeyrör

Världens godaste paj
Blåbär och äppel i botten av pajformen, strö över potatismjöl och vaniljsocker.
Knåda ihop smör, kokos, havregryn, mjöl, socker, pecannötter, havregryn och strö över fyllningen.
Så enkelt, bara att välja fritt mängd, det kan inte gå fel, se bara till att det inte är för torrt eller för mycket smör:)
Ringla gärna över lite sirap!
J ust det var och skrinnande för första gången sen gymnasiet. Även denna gång med min brors rostiga gamla skrillor.
Ska det blir hockeymatch med skolan ska jag ha ett par sylvassa hockeyrör!
Noah (brorsbarn) kom med och visade vad han lärt sig på sitt hockeylekis, full fart rakt in i sargen. Tur att han har fått full hockeyutrustning i julklapp!
Okej det var tenta.nu
Hej

Tenta.nu

Nu är det dags för tenta nr 7.
Då får man liva upp sina lediga stunder med godsaker. Jag har tummat med mamma att vi ska exkludera sötsaker i våra liv för en stund igen och börja äta proteinrik kost, dessa eviga misslyckade nyårslöften.
Det gick åt fanders idag, men hoppas att morgondagen blir bättre.
Scones med valnötter innehåller en hel del kolhydrater. Men vad fanken, det är tenta.nu!
Scones med valnötter
3dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
2tsk bakpulver
1½dl valnötter
½tsk salt
50g smör
1 ½yogurt
ringa i lite honug
Det är bara att knåda ihop alla ingridienser och platta ut degen till ett runt bröd. Grädda på 250° i 12-15min.
Idag lyxade jag till det med avokado, parmaskinka och Kungsgårds ost från Åland!
Kaffelatte Mmmmm
Den som handlar i godbi får klöööver över♣

Gott nytt år!

Nyårsafton började jag med att ta ett underbart bastubad med en svalkande snöängel helt nakkupelle i Eckerö
På kvällen stod Jan-peter  för Husrum och Karin och Katrin (+Johan) stod för den goda maten

Fick fick njuta av trerätters middag

Norrbottenost paj med räkor och creme freiche
Kallmarinerad grisfile´med ungspotatis och sallad
Vitchokladmousse med chokladpinne och bär

Med mig som toastmaster, sckåll!


Vi lyckades få igång lekar, båda av kändiskaraktär..

RSS 2.0