Sushi-hur många dagar i sträck?

Ikväll blir det Sushi och därefter konsert med Melissa Horn.
Vi diskuterade igår runt Majas matbord
Hur länge skulle man klara av att äta sushi i sträck, varje dag?

Minst 2 veckor, lätt!
Men dessa små fiskar, som förklarades som Makedoniens motsvarighet till lax, gick inte ens att äta en halv!
Linda gav bort det delikata fatet till bordet brevid, i utbyte fick vi ett glas rött!
Det blir mycket bilder från gamla tider, jag har fortfarande inte min kamera tillhands, blir nog först efter jul som nya bilder knäpps av!

Lindy hop & 2 matlådor

Kul att ni vill ha tips på recept:)Och faktiskt så har jag ett tips på precis just det, en matig pastasallad. jag kan dock inte ta cred för den, utan det är min danspartner Gustaf som får all ära. Vi gick en lindyhop kurs (Swing), ihelgen i Lund. Och avtalade att lördag då tar jag med mig lunch, söndag fixar Gustaf.
Jag erkänner mig här slagen med 3-0 till Gustaf.
1-0 Matig
2-0 Krämig pasta
3-0 Mycket smak
Använd inte fullkornspasta, det var det det sket sig. SKit i pasta om du tänker på kolhydrater  eller köp riktig äkta vit pasta!
Innehållet i vinnar receptet var
Bacon
Rostade pinjenötter
Spenatblad
Fetaost
Soltorkade tomater
Vit tagliatelle
Olja på pastan
Trevlig spis!
Om lindy hopen kan kan jag säga att det även kallas för jitterbugg och man dansar till Swingmusik. Tyvärr blev det inga avancerade hopp, men nog lärde vi oss några kombinationer att swinga till iaf!Jättekul!

Filmjölksbröd

Och här kommer receptet som alla frågar efter, men som jag försöker få folk att utmana sig i köket, våga stoppa i vad som helst!
Men inte på pepparkakshuset, nej för det är enkelt, bara köp färdig deg, man äter ju ända inte upp det efter 2 veckor av dammsamling.
I helg blir det adventsmys och förberedelser inför årets dammiddag!
Filmjölksbröd♥


7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser(ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Gör så här
2 bröd
Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i
en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
Man kan stoppa i vad som helst, det blir alltid gott!Men det är frukten och nötterna som sätter slut poängen!

Köpenhamn

Det blev också en dag i Köpenhamn, och jag undrar blev det något mer shoppat än en banan denna shoppingdag?
Pernilla och Ann-Catrine ( i sin kaninpäls som senare skulle komma att framkalla aggressioner hos djurrättsaktivister på ett av många Kebab ställen vid Möllan)

Carib Creol

Det börjar bli 1 år sedan nu, som mina vänner från Åland var samlat här i Malmö. Vi öbor brukar försöka samlas runt om i Sverige på torra lanf, då stormarna på Ålandshav ofta sätter stopp i trafiken eller maten upp i svalget.
Carib Creol är fortfarande efter 3,5 år i Malmö min favorit restaurang. Här kan man äta mat inspirerad från Karibien. Personalen är verkligen super trevliga och priset är överkomligt för en student. Där kan man bl.a. beställa dessa utsökta aptitretare. Rotsaksbollar med dipp. De har säkert ett annat namn på menyn som gör att de kunde vara tagna direkt från fritösen på Isla de Margarita.
När ska vi ses igen?

Weekend i Stockholm

Foto från Åland på min 25-års fest
Odontologiska riksstämman
En långhelg i Stockholm med mina finaste tandläkarflickor och kära Karin. Mycket mat har det blivit.
  1. Sushi på tåget-räddaren i nöden när tågresan Malmö-Stockholm tar 8h!
  2. Sittning 3-rätters middag på restaurang Sergel (Grodan)
  3. Muffinfabriken- enorma Muffins, med alla smaker våra smaklökar hurrar för!
  4. Tacos a la Flocken
  5. Underbara bar-ingen mat, men god öl!Karin (Åland) kom och gjorde oss trevligt sällskap!
  6. Brunch på String 69kr finns allt som en brunch ska innehålla, börjar 10.30, be there or ät brunch i källaren!
Allt händer på söder i stockholm, vi har konstaterat att söder är i storlek med Malmö och det räcker!
Tack för en underbar helg

Så stolt över min patient!

Svårigheter att gapa kan vara av storbetydelse, t.ex. kan en cheeseburgare (30mm om den trycks ihop) vara svår att inmundiga. Min patient har haft käkledsbesvär i många år..

Big mac-ett kriterie på att gapförmågan är återställd..

...och nu efter lite rörelseträning kan min pat käka en big mac. I´m loving it! ♥

Pasta carbonara i fjällen

Finns det någon vackrare plats att laga mat på?Emma gör en delikatess från Knorr, spetsad med parmesan ost. Det finns inte heller någon bättre plats för en påse snabbpasta, ingen annanstans kan det smakat så gott!Och det är det som är charmen med att vandra i fjällen, intrycken är så vackra att E-ämnena i den torkade pastan känns som färskkrydda från mammas örtland i Eckerö!

Die Mauer

Glöm aldrig muren!

Ein echte bratwurst, bitte

I Munchen, blev vi medlurade på en cykeltur vi trodde var gratis. Nåja kanske dags att glömma det. Det var en fantastisk tur iaf! och vi åt korv med sauerkraut och en giga öl!  Maten är väldigt beige i Tyskland, men det smakrikedomen överväger slutbetyget! fem nudister får denna måltid, av fem möjliga!
Munchen är också en fantastisk stad, dels för att det är en cykelstad, dels för stadens historia, och då är jag en person som inte i första taget spänner öronen på historia lektionerna!

Pizza italiana Veneziana

Ett kort stopp i Venedig, fick jag chans att smaka en äkta italiensk pizza, förväntningarna var höga, och det var något speciellt!Kanalen utanför, värmen och dubbade simpson på tvn i resturangen gjorde att den italienska pizzan fick en 10a. Som tur var, finns VESPA i malmö som erbjuder i samma klass, krögaren där är ju en äkta italienare han med!

Berlin

Har lyssnat hela morgonen på p3 som sänder från Berlin idag, då det var 20 år sedan på dagen som det blev fritt för öst berlinarna att ta sig över till väst. Fick tillbaka känslan som jag hade i Berlin.
Det är en väldigt fin stad. Så mycket gammal historia som berör. Trots det har staden växt ihop till en stad som man kan vandra runt i och hitta nya saker att titta på eller inte göra något alls.
Jag var där med min kompis Linda och hennes vän sen en tid tillbaka, Norbert. Tillsammans gick vi runt och strosade och hade egentligen inget mål med dagen, men dock så givande. Det var sista stoppet på våran tågresa, därav mätt på nya städer, men det är något speciellt med staden som väcker nyfikenhet, och jag är glad att jag fick tillbaka den känslan idag!jag vill tillbaka dit igen, snart!
Självklart var maten en viktig del i den här resan också...ska försöka få upp lite bilder, vet inte om jag lyckas manövra denna sidan ännu!

Cheescake-en snabbis

I lördags skulle vi utmana festfolket på käftis, att under en sittning skapa en stämning där tal, snappsvisor och lekar får sin plats de förtjänar utan att bröl och ståhej!

Och jag kan bara säga att jag är stolt över alla som kom, fina tal och hyllningar till alla utskotten.
Och speciellt Apollonia, skolans tidning, förstod att fjäsk fungerar för att få igenom äskningar i kårstyrelsen. Vi fick varsin blomma och en liten text, varav på min lapp stod det: " Finlands sak är vår sak//Apollonia". Speciellt tack till majalicja som var initiativtagare till detta!
Kvällen avslutades med mycket dans och efterfest!
Jag stod för cheescaken tillsammans med Tuan som en vessla strödde kexen i glasen och toppade med passionsfrukt.
Snabb cheescake med passionsfrukt
2 dl crème fraiche
2 dl Philadelphiaost, 200 g
3 tsk vaniljsocker med riktig vanilj
1 st lime, rivet skal (zest) samt saft från ½lime
8 st digestivekex
Gör så här
Vispa creme fraichen och philadelphiaosten, smaksätt med socker och lime. Krossa digestivekexen. Varva kexsmulor och limecremen i glas, toppa med lite malen kardemumma och passionsfrukten

Till servering
malen kanel eller kardemumma
2 st passionsfrukter
Testa även med andra frukter eller bär som t.ex. frysta hallon eller blåbär istället för passionsfrukt!
Linn-med kärlek från köket!

Inspirationsdag på Käftis

Med glädje åtog jag mig uppdraget att organisera kakbiten på Inspirationsdagen 2009. Veckan började med att recepten på Ingers kanelrutor och mumsig kokostosca delade ut till de mycket aktiva och engagerade kårmedlemmarnan i odontologiska kåren. De togs emot med aningen skeptism om berörda bagare skulle klara av recepten. Dagen innan den stora I- dagen, kommenterades bakningen på fejjan med vad jag kunde se, endast glädje över att bakningen gått bra och att vi skulle få bjuda på otroligt goda kakor under fikat på Inspirationsdagen.
Kent Johnsson ( Malmö högskola) talade om alkohol begäret och hur man hanterar dessa ibland svårhanterliga drycker. I den stora pausen bjöd vi in till ett annat mycket svårhanterligt begär, sockret och de fantastiska bakverken!
Dagen avslutades med att David Lega (www. lega.se) skapade en stämning så att alla kunde gå hem med känslan av att alla begär går att hantera och att inga mål är för svåra!
Så njut av bakningen, det är terapi av bästa slaget!

Mumsig Kokostosca
4 ägg 
5 dl socker 
2 dl smält smör (ca 200 gr) 
7 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk salt 
3 dl mjöl 

Rör ihop allt till en jämn smet och bred ut i en smord och bröad långpanna 
(ca 28x35 cm). Grädda ca 15 min i 200 grader C 

Blanda i kastrull: 
1 påse kokos (200 gr) 
2 dl socker 
1 dl sirap 
1,5 dl grädde (t ex mellangrädde är helt OK) 
6 msk smält smör 

Rör ihop o låt sjuda i 5 min. 
Bred över kakan o grädda ytterligare ca 10 min 

Låt kakan kallna och skär den sedan i lagomt stora bitar

Ingers kanelrutor
ca 48 st lå:ngpanna 30 x 40 cm smör och ströbröd 

100 g smör 
2 ½ dl socker 
1 ägg 
3 dl mjölk 
7 dl vetemjöl 
4 tsk bakpulver 
4 tsk vaniljsocker 
300 g smör 
3 dl socker 
4 ½ dl havregryn 
1 ½ msk kanel 

Smörj och bröa långpanna. Smält 100 g smör. Låt svalna. Rör smör och socker, tillsätt ägg. Rör ner mjölken växelvis med mjölet, väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Häll smeten i långpannan. Lägg 300 g smör tillsammans med socker, havregryn och kanel i en stekpanna. Låt smälta under omrörning. Bred blandningen över smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 20 min. Låt svalna och skär i bitar.
Dessa recept har jag inte kommit på själv, förstår att alla tror det men "råkade" surfa in på denna hemsida http://www.familjeliv.se/Forum-5-72/m29231642.html och har stulit de härifrån.. Ingen ide´att försöka dölja sina hemliga länkar, för Alicja kommer på en direkt!
Tyvärr togs inga bilder på underverken, men just nu befinner sig min kamera på Åland sen senaste hembesöket under helgen för alla helgon!

RSS 2.0