Choklad-kaffe-semla
Antal portioner: 12
Färdigt på: 1 tim 55 min
Ingredienser
Till 12 semlor:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg till
pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring
Gör så här
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
2. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
3. Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
5. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
6. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
7. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
8. Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.
En kort samman fattning av Val dÍsere. Inför bussresan, laddade vi upp med dubbla, kanske trippla portioner på Olsson skafferi i Helsingborg, där Alicjas söta mamma jobbar som kock och såg till att vi hade matkoma på bussen ner.
Vi träffade massor med intressanta människor minst sagt: Peter, 4 norrlänningar från Boden, Petter, och vår instruktör Blandine.